Günümüzde her ne kadar meşhur "Tire Evleri" nedeniyle bilinen bir ilçe olsa da, tarihi yapısı ve birçok farklı özelliği ile Türkiye'nin en güzel ilçelerinden biridir Tire. İzmir’in 80 km güneybatısında 792 km yüzölçümüne sahip, 82.000 kişilik nüfusa sahip şirin bir ilçedir. Doğusunda Ödemiş, kuzeyinde Bayındır, kuzeybatısında Torbalı, batısında Selçuk ilçeleri ve güneyinde ise Aydın ili yer almaktadır.
Tarih boyunca Hitit, Frigya, Lidya, Helen, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmıştır. Yeşil Tire olarak bilinen ilçenin bu ismi, yeşilin her tonuna sahip olduğu için verilmiştir.
Yemekleri ile ünlü Tire’de karnınızı çok fazla şişirmenizi tavsiye etmiyoruz. Aksi halde Tire'de Gezilecek Yerler konusunda yavaş kalabilirsiniz. Bol bol yürüyüş yapmanız gerekecek.
Renkli evleri, doğası, mis gibi havası ve mükemmel bir manzarası olan Kaplan Köyü, Tire ilçesinin en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biridir. Ayrıca köy içinde bulunan, dünyaca ünlü kaplan restaurantı ziyaret etmeyin unutmayın. Evet, yanlış duymadınız “dünyaca ünlü restaurant”dedik, çünkü burası dünyanın en ünlü şeflerini ağırlayan ve sıralamada listeye giren ünlü bir restauranttır.
Dere mahallesinde yer alan bu alan, çok eskiden Rum ve Türk yerlilerin ortaklaşa kullandıkları bir mesire bölgesidir. Yeşil ile kaplanan çevresi, tertemiz havası, sessizliği ve yeme içme alanları ile Tire’de huzur bulabileceğiniz yerlerden biridir.
Sıradan Pazar tezgahlarının kurulduğu, mahalli bir Pazar yeri değildir Tire pazarı. Türkiye'nin en büyük açık hava pazarıdır. Alışveriş merkezlerinde bulamadığınız ürünleri ve alışveriş havasını, burada bulabilirsiniz. İğneden ipliğe her şeyin satıldığı Tire Pazarı için tam gün ayırmanız gerekebilir. Çünkü 1700 Pazar tezgahında, on binlerce ürün sergilenmektedir.
15. yüzyılda inşa edilmiştir. Tire'nin güney kesiminde yer alan caminin doğu bitişiğinde muvakkithane; doğu ve batısında medrese odaları; kuzeyinde ise dar merdivenle ulaşılan içi boş bir rasathane bulunmaktadır. Yoğurtluoğlu Külliyesi 2005 yılında gerçekleştirilen onarımdan sonra, ibadet merkezi olarak tekrar kullanıma açılmıştır.
Dünyaca ünlü eski eser, yazıt ve kitapların bulunduğu, araştırmacıların kaynak bulabilecekleri ideal bir kütüphanedir. Tire Vakfı Necip Paşa Kütüphanesi, 1826 yılında 2. Mahmud dönemi devlet adamlarından Necip Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Ali Baba Türbesi, geçmişten günümüze gelen Anadolu'nun Türk yaşamına açılmasında öncülük eden Ahilik geleneğinin bir devamını yansıtan ve bugün de Anadolu'nun sayılı Bektaşi dergahlarından biridir.
Sultan II. Murat’ın ünlü emirlerinden Abdullah oğlu Halil Yahşi Bey tarafından yaptırılan Yeşil İmaret Zaviyesi’nin vakfı olan Tire Hamamı, Tire Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir.
Tire Müzesi, 1971 senesinden beri hizmet veren kültürel bir yapıdır. 3909 Arkeolojik, 1161 Etnografik, 24943 Sikke, 45 Arşiv Vesikası, 7 El yazması ve 14 Güzel Sanat eseri olmak üzere 30079 adet kültür varlığını bünyesinde barındırmaktadır. Huzur veren çok geniş bir bahçeye sahiptir.
Halkapınar Köyü yakınlarında yer alan Thelos Mozolesi, tapınak konseptinde inşa edilmiş olup, M.Ö. 246 Efes'te ölen Seleukos Devleti Krallarından II. Theos adına yaptırıldığı iddia edilmektedir.